Jau 15-tus metus kiekvieną rugsėjį visoje Lietuvoje praūžia mokslo populiarinimo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“. Kaip ir kiekvienais metais, šių metų rugsėjo 14 dieną LSMU gimnazijos IV g. klasių mokiniai, lydimi mokytojų Eglės Milčės ir Salomėjos Kukauskienės lankėsi Kauno technologijos universitete, Biomedicinos inžinerijos institute ekskursijoje „Vizitas į Biomedicininės inžinerijos instituto laboratorijas“. Jos metu gimnazistai turėjo unikalią galimybę susipažinti su darbo diena šiuolaikinėje modernioje laboratorijoje bei tyrimų metodais ir mokslinės kūrybos galimybėmis. Buvome supažindinti su ultragarso aparatu, kuriuo šiuo metu yra tiriama aterosklerozė ir ieškoma būdų, kaip ją diagnozuoti ankstyvoje stadijoje, kai dar jokie pakitimai nestebimi. Taip pat lankėmės laboratorijoje, kurioje turėjome galimybę susipažinti su mokslininkais, kuriančiais išmanųjį laikrodį – apyrankę, padėsiantį registruoti įvairius žmogaus organizmo signalus bei jų pokyčius ir sekti paciento būklę net namuose. Galėjome ir patys išbandyti išmaniąją apyrankę, skirtą širdies efektyvumui stebėti. Nustebino, jog dauguma mokslininkų jauni žmonės, dar studijuojantys, bet jau ir dirbantys prie mokslinių išradimų, taip pat noriai besidalinantys savo žiniomis ir patirtimi.

Rugsėjo 18 dieną trylikai LSMU gimnazijos I-II g. klasių moksleivių teko galimybė apsilankyti LSMU Kauno klinikų filialo Onkologijos ligoninės, kurios ištakos siekia 1947 metus, kai Kaune pradėjo veikti Kauno onkologijos dispanseris, Spindulinio gydymo sektoriuje, renginyje „Gydymas ir jonizuojanti spinduliuotė“ (lektoriai: dr. Jurgita Laurikaitienė, dr. Reda Čerapaitė, prof. dr. Diana Adlienė). Onkologijos ligoninėje gydomi pacientai, sergantys piktybiniais ir nepiktybiniais navikais. Gydymui taikomi pažangiausi chirurgijos, chemoterapijos, spindulinės terapijos metodai.

Apsilankymo metu buvom supažindinti su šiuolaikine medicina, tokia kaip: rentgeno diagnostika, trumpažidininė rentgeno terapija, rentgeno bei jonizuojančios spinduliuotės. Mokiniai ne tik galėjo susipažinti su įvairiausiais gydymo prietaisais, apsilankyti daugelyje palatų, pamatyti ir paliesti naujausius medicinos gydymo prietaisus, bet ir pabandyti jais pasinaudoti. Dalyvavome praktiniame „eksperimente“, kurio metu panaudojom priemones, apsaugančias nuo jonizuojančiosios spinduliuotės, ir įsitikinom jų veiksmingumu. Kelios valandos Kauno Onkologijos ligoninėje kardinaliai pakeitė supratimą apie vėžines ligas ir jų gydymą. Džiaugiamės, jog turėjome galimybę apsilankyti ir susipažinti su onkologinių ligų gydymu. Ši patirtis padės suprasti gydymo metodiką, medicinos svarbą, galbūt net pasirinkti profesiją.