2018 10 AVO apdovanojimai MediumŠ. m. spalio 10 d. Valdovų rūmuose įvyko Edinburgo hercogo tarptautinių apdovanojimų programos (toliau – DofE) ceremonija. Jos metu 24 jaunuoliai iš visos Lietuvos buvo apdovanoti aukso ir sidabro ženkleliais, kuriuos įteikė Jo Karališkoji Prakilnybė Princas Edward, Vesekso Grafas, ir Jos ekscelencija Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos DofE dalyvei Ugnei Eitavičiūtei buvo įteiktas aukso ženklelis. „Mano ne vienerių metų kelionė DofE programoje baigėsi trečiadienį vykusioje ženklelių įteikimo ceremonijoje, ji buvo tarsi įvertinimas viso to, dėl ko stengiausi keletą metų. Džiaugiuosi, jog per tuos metus siekiau bronzos, sidabro, aukso ženklelių. Kiekvienas išsikeltas tikslas, įveikti iššūkiai suteikė motyvacijos siekti vis daugiau. Itin daug gyvenimiškos patirties įgavau savanoriaudama gyvūnų globos namuose, vaikų dienos centruose bei kitose organizacijose. Išsikelti tikslai įgūdžių ir aktyvios veiklos srityse suteikė drąsos išbandyti naujas veiklas bei iš jų pasimokyti. Žygiuose geriau pažinau save, puikiai praleidau laiką su įvairiais žmonėmis. Vienas didžiausių iššūkių buvo rezidavimo projektas, ne tik sunku buvo sugalvoti tikslą, idėją, tačiau taip pat reikėjo įveikti sunkumus, kilusius projekto eigoje. Tačiau rezidavimo projekte praleista savaitė vaikų dienos centre „Vaikų stotelė“ bei savaitgalis SOS vaikų kaime suteikė galimybę geriau pažinti save, praplėtė mano akiratį. DofE programoje susipažinau su naujais žmonėmis, kurie motyvavo, padėjo ir džiugino mane. Taip pat buvau išvykus į Slovėniją. Tad labai džiaugiuosi pasiektu aukso ženkleliu. Ceremonija, kurioje dalyvavau ir turėjau garbę apdovanojimą atsiimti iš Lietuvos respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Didžiosios Britanijos princo Edvardo, paliko neišdildomus įspūdžius“, - teigia Ugnė Eitavičiūtė.

Apdovanojimus gavę jauni žmonės, siekdami jiems patiems asmeniškai prasmingų bei įdomių tikslų, skyrė ne mažiau kaip 12 mėnesių aktyviai fizinei veiklai (bėgiojo, plaukiojo, žaidė tenisą, tinklinį, važiavo dviračiais, jodinėjo arkliais, šoko, užsiėmė joga), skyrė laiko naujo ar jau turimiems įgūdžiams lavinti (piešė, fotografavo, grojo, kūrė vaidmenis, video, rūbų eskizus, mokėsi gaminti valgyti, skaitė, mokėsi užsienio kalbų), aktyviai savanoriavo (padėjo seneliams, beglobiams gyvūnams, vedė užsiėmimus vaikams, organizavo renginius) bei dalyvavo žygiuose gamtoje, per kuriuos iš viso nužingsniuota ne mažiau kaip 1000 kilometrų.

DofE programa yra pasaulyje gerai žinoma neformaliojo ugdymo, savęs tobulinimo programa, skirta jaunimui nuo 14 iki 24 metų ir įgyvendinama daugiau nei 130 pasaulio šalių. Programos dalyviai patys pasirenka tobulėjimo sritis, išsikelia tikslus ir atkakliai jų siekia. Tokiu būdu jauni žmonės geriau pažįsta save ir įgyja gyvenimui ir ateities darbui reikalingų įgūdžių. DofE programos tarptautinius sertifikatus bei pasiekimus atspindinčius ženklelius vertina tarptautinių kompanijų personalo atrankos specialistai.