Sausio 17 d. II g. ir I g. klasių mokiniai bei svečiai iš kitų Kauno mokyklų, kurie domisi galimybe studijuoti Prancūzijoje, susitiko su Prancūzijos instituto Lietuvoje direktoriaus asistente Giedre Bernotaite-Salfati ir tarptautinio SciencesPo universiteto, kuris yra įsikūręs Prancūzijoje, atstove Pauline Couteu. Gimnazijos direktorius Arūnas Bučnys, sužavėtas išsamaus viešnių pasakojimo, po susitikimo dalijosi savo įspūdžiais apie susitikimą bei studijas Prancūzijoje:

„Tai vienas iš garsiausių socialinių mokslų universitetų Prancūzijoje. Jis išsidėstęs keliuose Prancūzijos miestuose. Nors tai valstybinis universitetas (universitetinės studijos valstybiniuose universitetuose nemokamos), bet šis universitetas turi savo autonomiją ir pasiturintiems studentų tėvams pagal jų pajamas mokestis už mokslą yra. Lietuvaičiams mokesčio praktiškai nebūna, nes mūsų pajamos smarkiai atsilieka nuo prancūzų ar kitų ekonomiškai išsivysčiusių valstybių studentų tėvų. Bakalauro studijos trunka 3 metus. Vienerius metus studentai studijuoja kitų šalių universitetuose. Magistro studijos trunka 2 metus. Studentai renkasi politikos, teisės, viešųjų ryšių, ekonomikos ir marketingo bei kt. specialybes. Be to, jie pasirenka (be prancūzų ir anglų kalbų) dar vieną užsienio kalbą: jei domiesi arabų kraštais, mokaisi arabiškai, gali pasirinkti mandarinų, ispanų, indų, hebrajų ir kitas kalbas.

Daugelis universiteto absolventų pasirenka diplomatinę ar valstybinę tarnybą. Šį universitetą yra baigę visi Prancūzijos prezidentai, išskyrus N. Sarkozy. Po šio universiteto atviras kelias į Paryžiaus aukštąją administracijos mokyklą - prestižinę Prancūzijos politikų, diplomatų ir valstybės tarnautojų kalvę. Norint tapti šio universiteto studentu, tereikia mokėti prancūzų kalbą (B2) lygiu, turėti gerus rezultatus trečioje ir ketvirtos gimnazijos klasės pirmajame pusmetyje bei gerai pasirodyti pokalbyje, kuris vyksta Prancūzijos institute Vilniuje. Ir dar vienas dalykas - ten reikia daug ir intensyviai (60 val. per savaitę) dalyvauti užsiėmimuose). Tad tie, kurie sieja savo ateitį su socialiniais mokslais ir mokosi prancūzų kalbos, LSMUG turi puikią galimybę. Anot viešnios Pauline Couteu, lietuvaičiai puikūs studentai ir yra labai laukiami.“

Dėkojame už detalų ir įdomų pasakojimą, kuris, tikime, LSMUG mokinius bei svečius privertė susimąstyti apie galimybę studijuoti užsienyje.