Šiandien gimnazijos aktų salėje įvyko istorijos pamoka su Laisvės gynėju, atsargos majoru Albertu Daugirdu. I g. A ir I g. B klasių moksleiviai turėjo progą išklausyti 1991 m. sausį Aukščiausiąją Tarybą saugojusio asmens, kuriam tuomet tebuvo 19 metų, pasakojimą. Istoriją studijavęs Albertas Daugirdas jautė, kad ką tik gimusią laisvę reikia apginti ir išsaugoti.

Iš svečio istorijų ir prisiminimų sužinojome, kaip buvo statomos barikados, naudojantis nacionalinio stadiono medžiagomis, ar kaip Seimo turėklai tapo šaltaisiais ginklais. Kelis iš jų galėjome paliesti savo rankomis. Ne mažiau įdomu buvo pamatyti schemas, kaip situacijai susidarius būtų veikę paruošti kariai, ar kokie pabėgimo planai buvo numatyti. Laisvės gynėjas nurodė vietas prie Seimo, kur buvo įrengtas minų laukas, pristatė egzilio valdžios potencialaus išvykimo lėktuvu į Lenkiją ar Švediją planą. Išgirdome daugybės žmonių istorijų. Viena iš jų pasakoja apie 15-metę Ramunę, kuri degė noru kovoti už Lietuvos laisvę ir kurios išprašyti, užtikrinant jos saugumą, buvo neįmanoma.

Svečias klausė, ar mes suprantame laisvės prasmę... Ar žinome, ko reikalauja laisvė iš mūsų šiandien, 2022 m. sausį... Ir ar suprantame, kad laisvė mus įpareigoja kurti savo valstybės ateitį.