Netradicinėje pamokoje – diskusijos su buvusiu B. Obamos patarėju

  • Teksto dydis:

Trečiadienį LSMU gimnazijos trečiaklasiai gimnazistai kartu su anglų kalbos mokytojomis, gimnazijos direktoriumi susirinko į netradicinę anglų kalbos pamoką. Jaukioje istorinėje LSMU Veterinarijos akademijos Dr. Stasio Jankausko auditorijoje vyko susitikimas su Amerikos ambasados Vilniuje vyresniuoju užsienio tarnybos karjeros diplomatu, ambasadorės pavaduotoju dr. Howard Solomon.

Rusų literatūros tyrinėtojas (apgynęs daktaro disertaciją tema „Michailo Bulgakovo „Meistras ir Margarita“) trumpai papasakojo apie savo karjeros kelią nuo universiteto profesoriaus iki profesionalaus diplomato.

Daugiau negu du dešimtmečius tęsiasi diplomato karjera JAV atstovybėse įvairiose šalyse – Pietų Korėjoje, Austrijoje, Rusijoje. Prieš atvykdamas į Lietuvą ne vienerius metus dr. Howard Solomon dirbo Baltuosiuose Rūmuose ir patarinėjo tuometiniam JAV prezidentui Barakui Obamai. Susirinkusiai auditorijai svečias kalbėjo apie JAV užsienio politiką, politines įtampas pasaulyje ir būdus joms išspręsti, apie Lietuvą pasaulio įvykių kontekste.

Kadangi ambasadorės pavaduotojas ne kartą rezidavo Rusijoje neabejotinai daug dėmesio skyrė Rusijos politikos aktualijomis. Svečias maloniai ir išsamiai atsakinėjo į mokinių ir mokytojų klausimus. Puikiai pažįstantis Lietuvą (diplomato prosenelė dar prieš Pirmąjį Pasaulinį karą emigravo į JAV ir Biržų krašto), parekomendavęs mokiniams įdomiausias Lietuvos lankytinas vietas, jis norėjo iš mokinių išgirsti, ką įdomaus galima pamatyti ir patirti Kaune. Garbus svečias domėjosi gimnazistų ateities planais, ką ir kur jie ketina studijuoti, kokios priežastys jaunimą skatina išvykti iš Lietuvos, o kas traukia jaunus žmones pasilikti gimtinėje. Svečias kalbėjo angliškai, rusiškai, puikiai suprato klausimus, užduotus lietuvių kalba. Dr. Howard Solomon kalba daugeliu kalbų (jam nesvetimos prancūzų, bulgarų, kroatų, graikų, lietuvių kalbos), nes pasak jo, kalbos ir literatūra atveria duris į kultūrų ir žmonių pažinimą ir tarpusavio santykių gerinimą.

Pasibaigus pusantros valandos trukusiai pamokai, gimnazistai Simona Jakaitė ir Nursultan Mambetkaziev aprodė ir papasakojo svečiui apie gimnaziją. Lydimas gimnazijos direktoriaus Arūno Bučnio, dr. Howard Solomon apsilankė gimnazijos Tarptautinių ryšių centre, biotechnologijų laboratorijoje, technologijų kabinetuose, Poilsio erdvėje.

LSMU gimnazija, jos mokiniai ir mokytojai paliko labai gerą įspūdį svečiui. Diplomatas žavėjosi mokinių erudicija, jų domėjimusi įvairiais politiniais bei kultūriniais aspektais, tradiciškai pasirašė svečių knygoje. Gaila tik vieno, kad šis paprastas ir labai šiltas žmogus baigia diplomatinę tarnybą Lietuvoje rugpjūčio mėn. ir išvyksta tęsti diplomatinę tarnybą Ženevoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių