Visada gera prisiminti laikotarpį prieš šventes. Ne vien todėl, kad jis būna spalvotas ir „kvepiantis“ mandarinais, bet ir todėl, kad jis būna įdomus ir pilnas veiklų.

Penktadienį, paskutinę dieną prieš žiemos atostogas, per 3 ir 4 pamokas kvietėme III-IV g. klasių mokinius į susitikimą su Arvydu Anušausku - lietuvių istoriku, Prezidentinės Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti ir Lietuvos Respublikos Seimo nariu, kuris už savo darbus 2018 m. vasario 16 d. buvo apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiumi.

Susitikimo-diskusijos, kurią moderavo IV g. C klasės mokinys Karolis Orlauskas, metu svečias su mumis pasidalino mintimis apie savo kaip istoriko bei politiko kelią, informacinį karą, trolius, LR Seimo veiklą ir tikro politiko bruožus.

Pasidomėję Arvydo Anušausko profesiniu gyvenimu, perėjome prie kitos itin svarbios pašnekovui temos – kūrybos. Vien per pastaruosius metus autorius parašė bei išleido tokias knygas, kaip „Teroras", „KGB. Visiškai slaptai", „Lietuvos žvalgyba", „Išdavystė. Markulio dienoraščiai", „Prezidento žvalgas – du gyvenimai".

Naujausia knyga, kuri pasiekė skaitytojus - „AŠ ESU VANAGAS“. Būtent šiai knygai, kuri atskleidžia legendinio lietuvių nacionalinio pasipriešinimo vado Adolfo Ramanausko - Vanago (1918–1957), vienuolika metų su ginklu rankose kovojusio prieš sovietinę okupaciją, bei jo žmonos ir dukros gyvenimus, skyrėme daugiausia dėmesio. Dar negirdėti bei pilni paradoksų faktai apie šį asmenį, jo bei jo šeimos pasirinkimus, faktai apie KGB regztas Vanago paieškos operacijas, jo suėmimo ir kankinimo epizodą, KGB klastotes sudomino ir į pokalbį įtraukė visus.

„Būkite SAVIMI,“ – baigdamas susitikimą ir tikriausiai remdamasis tiek savo, tiek Adolfo Ramanausko - Vanago gyvenimu, jaunimui linkėjo Arvydas Anušauskas.

Dėkojame Arvydui Anušauskui už įdomų, nuoširdų ir įtraukiantį pasakojimą ir atsakymą į klausimus, lietuvių kalbos mokytojai Rasai Kučienei ir neformaliojo švietimo skyriaus vedėjai, istorijos mokytojai Sandrai Gaučiūtei už susitikimo organizavimą bei moderatoriui Karoliui Orlauskui už puikius klausimus.